preduzetnice

U cilju pružanja podrške nezaposlenim devojkama i ženama za pokretanje sopstvenog biznisa, u Nišu je ovih dana otvorena Kancelarija za promociju ženskog preduzetništva.
“Nezaposlene žene i žene koje nameravaju da se oprobaju u oblasti preduzetništva u kancelariji će moći da dobiju konsultantske i mentorske usluge. Kancelarija se nalazi u Tržno-poslovnom centru Kalča, na prvom spratu lamele B”, izjavila je na konfereniciji za novinare predsednica Udruženja gradjana “Plant” Dragana Vukadinović.

Ona je istakla da je kancelarija otvorena u okviru projekta ’’Umrežavanjem za žensko preduzetništvo’’ koji realizuje Udruženje građana PLANT, Udruženje Snaga mladih i Građanska inicijativa za zapošljavanje iz Niša, a uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

“U okviru pomenutog projekta 30 nezaposlenih devojaka i žena do 29 godina starosti pohađalo je petodnevnu edukaciju o preduzetništvu, a nakon toga je njih 10 obavljalo stručnu praksu u uspešnim preduzetničkim firmama čije su vlasnice žene”, istakla je Vukadinović.

Ona je kazala da su nezaposlene devojke i žene tokom projekta imale priliku da nauče šta je preduzetništvo, nauče da izrade sopstveni biznis plan, steknu praktična znanja kroz praksu u firmama čiji su vlasnici žene, unaprede svoje veštine i kompetencije, dobiju mentorsku podršku kroz Kancelariju, naprave partnerstva i mreže sa drugim preduzetnicama, kao i sa institucijama koje podržavaju razvoj preduzetništva i dobiju sertifikat koji je priznat od strane Nacionalne službe za zapošljavanje za dodelu subvencija za samozapošljavanje.

“Zadatak projekta je podizanje kapaciteta žena i devojaka za samozapošljavanje kroz teorijsku i praktičnu obuku, kroz umrežavanje i podršku od strane organizacija i institucija koje se bave podsticanjem preduzetništva. Sticanje novih znanja iz oblasti preduzetništva povećava motivisanost za samozapošljavanje, stvaranje novih radnih mesta, ali i sticanje samopouzdanja i jačanja kreativnosti i društvene odgovornosti“, izjavila je Vukadinović.

U okviru projekta, dodala je ona, štampan je i Vodič za žensko preduzetništvo. Svrha vodiča je da informiše i usmeri sve zainteresovane koji žele da zakorače u preduzetničke vode. U vodiču su, korak po korak, date smernice i objašnjene radnje koje treba preduzeti prilikom započinjanja sopstvenog biznisa.

Preuzeto sa: Niške Vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *