Finansiranje poljoprivrede u 2019

Privredna komora Vojvodine organizovala je tematski skup
„Finansiranje poljoprivrede uz podršku države u 2019. godini“, uz podršku Sistema poljoprivrednih informacija „Info tim logistika“ DOO i
„Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD Novi Sad.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo istaknuto je da je za poljoprivredu najvažnije da postoji kontinuitet u merama koje se sprovode u okviru agrarnih politika.

„Kao i prethodnih godina, i ove godine su raspisane konkursne linije za
poljoprivrednu proizvodnju, pre svega kada govorimo o podizanju voćarskih zasada, opreme za podizanje protivgradnih mreža, sistemi za navodnjavanje, za proizvodnju u zaštićenom prostoru i za opremanje stočarskih farmi. “, rekao je Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu i dodao da će u narednih desetak dana biti raspisano još nekoliko konkursa:

– za startap podršku mladima u ruralnim područjima
– za organsku proizvodnju
– konkurs za srednje poljoprivredne škole
– konkurs za naučno-istraživačke institucije

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, dr Nenad Katanić rekao je da, kao i prošle godine, Ministarstvo insistira pre svega na preradi poljoprivrednih proizvoda, odnosno, na dodatoj vrednosti. Zbog toga su ove godine odvojena značajna sredstva za one mere koje se tiču investicija i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Kada je reč o stočarstvu istakao je da je najvažnije da je produženo važenje ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom podizanjem kvote sa pet na skoro 10 hiljada tona za juneće meso.
Katanić je dodao i da su povećane subvencije za umatičene krmače i da sada iznose 15.000 dinara, kod tovnih junadi du podignute sa 10.000 na 15.000 dinara, kod ovaca i koza ostaje 7.000 dinara za umatičena grla, 2000 dinara za isporučenu jagnjad i jarad klanici.

„Na insistiranje poljoprivrednika, kako bi se ubrzao ceo proces, a prepoznajući dizel gorivo kao veoma važan input u poljoprivrednoj proizvodnji, nismo se vraćali na Pravilnik o regresiranom dizel gorivu. Mi smo tih 1.200 dinara prebacili na hektare, tako da će ove godine sa četiri, taj iznos sredstava biti povećan na 5.200 dinara po hektaru“, rekao je Katanić.

Kada je biljna proizvodnja u pitanju, što se tiče voćarke proizvodnje, Katanić je rekao da su pravilnici ostali identični, ali je najavio da postoji šansa da bude mnogo veći iznos subvencija, ukoliko bude bilo dovoljno sredstava.

U organskom sistemu proizvodnje, istakao je da je iznos subvencija po hektaru povećan sa 70 na 120 procenata.

Na tematskom skupu, gde se okupilo oko 120 poljoprivrednih subjekata, kreditne linije predstavili su Razvojni fond AP Vojvodine, Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i Garancijski fond AP Vojvodine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *