Poštovane,
naišla sam na vaš profil na Instagramu, pa me zanima da li možete da mi pomognete oko nekoliko pitanja.

U planu mi je da otvorim agenciju za izdavanje knjiga, koja bi u prvoj godini poslovanja imala oko pet naslova. Sarađivala bih i sa drugim autorima kojima bi morao da se isplaćuje procenat zarade, ne bi u pitanju bila samo moja autorska dela.

Savetovatno mi je da se opredelim za to da budem preduzetnik sa isplatom lične zarade, pa me zanima vaše mišljenje o tome?

Takođe, ukoliko možete da mi kažete, koliki bi mi u tom slučaju bili mesečni troškovi uz prijavljenu minimalnu ličnu zaradu?

Unapred zahvalna,
Tamara

Poštovana Tamara,

Hvala Vam što ste nam se obratili!
Samo preduzetnici koji vode poslovne knjige mogu da se opredele da isplaćuju ličnu zaradu. To znači da se pri registraciji preduzetničke radnje opredelite da ćete voditi poslovne knjige, a ne da ćete biti “paušalac”. Prilikom registracije u APR-u, imate mogućnost da se opredelite o
tome.
Napominjem Vam da, ukoliko se opredelite za isplatu lične zarade, navedeno opredeljenje ne možete menjati u toku poreskog perioda (kalendarske godine). Ukoliko ipak želite da prestanete sa isplatom lične zarade, dužni ste da nadležnom poreskom organu dostavite
pismeno obaveštenje do 15. decembra tekuće godine, za narednu godinu.

Zakonom nije definisan uslov i kriterijum za utvrđivanje mesečnog iznosa lične zarade. Visinu lične zarade možete da utvrdite u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima. Ipak, potrebno je da vodite računa da bruto zarada ne bude niža od najniže osnovice za obračun socijalnih doprinosa, koja za 2019. godinu iznosi 23.921,00.

Primer I:
Ukoliko se odlučite da Vam bruto zarada bude mesečno najniža osnovica, platićete porez i doprinose 9.724,0, neto zarada će Vam biti 14.197,00, a ukupan trošak Vam je: 14.197,00+9.724,00 =23.921,00.

Primer II:
Ukoliko se odlučite da Vam neto zarada bude mesečno 25.000,00, platićete još 19.324,00 porez i doprinose, pa Vam je ukupan trošak: 25.000,00 + 19.324,00 =44.324,00

Ukoliko ćete delatnost obavljati iz radnog odnosa (već ste negde zaposleni), kao preduzetnica ćete onda plaćati samo porez i doprinose za PIO (ne plaćate doprinose za zdravstvo i doprinos za nezaposlenost).
Dužni ste da isplatite zaradu do 30-og u mesecu za prethodni mesec (na primer- 30.05. ste u obavezi da isplatite zaradu za april).

Svakako Vam preporučujem da se u slučaju vođenja knjiga opredelite za isplatu lične zarade, a ne da plaćate porez i doprinose po rešenju Poreske uprave.

Ukoliko imate potrebu za još nekim objašnjenjima, slobodno nam se obratite, u komentaru ili putem emaila.

Želim Vam sreću i uspeh u Vašem radu!

Comments

  1. Poštovani,

    Mozete li mi pomoci, ako sam preduzetnik sa isplatom licne zarade, a udjem u radni odnos na drugom mestu (u doo firmi). Da li moram sebi i dalje da isplacujem plate i doprinose i da li mogu da odem na trudnicko iz tog radnog odnosa u doo firmi.

    Hvala

  2. Naravano da možete da se zaposlite na drugom mestu, potrebno je da promenite u APR-u da je otvorena str ili preduzetnik iz radnog odnosa, takođe treba u socijalnom da se izvrši promena i onda nećete plaćati zdravstvo i nezaposlenost. Svaka promena statusa preduzetnika se prijavljuje Poreskoj upravi podnošenjem prijave PPDG – 1R. Prijava se podnosi isključivo elektronskim putem. Podnosi se na portalu ePorezi uz elektronski sertifikat koji je obavezan. Što se tiče trudničkog, možete da odete iz radnog odnosa. U prosek vam ulazi i zarada iz preduzetničke radnje. Za neke posebne detalje kojih sigurno još ima, trebalo bi da se konsultujete sa knjigovođom.

    Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *