a woman in brown shirt using her laptop with her kids while sitting near the wooden table

Narodna skupština je 26. jula 2023. godine sa 156 glasova ZA usvojila izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Šta ove izmene i dopune podrazumevaju?

 Partneri preduzetnica moći će da preuzmu brigu o detetu ukoliko one žele da se vrate na posao nakon što beba napuni 3 meseca, te tako i svoj biznis ostave aktivnim.

Preduzetnice i žene angažovane na fleksibilnim oblicima rada ukoliko rode treće i svako sledeće dete dobijaće pripadajuće naknade u trajanju od dve godine, jednako kao i žene koje imaju ugovor o radu.

Podsećamo sve one koji pomno prate izmene ovog kompleksnog i najčešće menjanog propisa da su kroz prethodne izmene zakona uvećane i jednokratne naknade, pa tako danas naknada za prvo dete iznosi oko 366.000 dinara, odnosno oko 3.120 evra (oko 260 evra mesečno), čime su makar donekle amortizovani problemi koji postoje ne samo kada su u pitanju preduzetnice i žene na nesigurnim poslovima, nego i one koje su nezaposlene, odnosno ekonomski neaktivne.

Iza UG Mame su zakon je pet godina izuzetno aktivne i plodonosne borbe, lepeza izmenjenih propisa – zakona, uredbi, odluka, zaključaka. Imajući u vidu to da položaj trudnica i porodilja u odnosu na pre pet godina, kada je sporni zakon stupio na snagu, nije isti – značajno je bolji, sve postignute uspehe i ogroman broj izmena – kako putem odluka Ustavnog suda Srbije, tako i kao posledica direktnih pregovora, Mame su zakon će u danima koje dolaze detaljno proći kroz zahteve i revidirati ih.”

Preuzeto sa sajta UG Mame su zakon, ceo tekst možete pročitati OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *