Uvek u potrazi za pričom! Da je pročitam, čujem ili napišem.

DM stil je porodična firma koja posluje od 2002. godine. Posao su otpočeli ugovorom za izradu okova za nameštaj za jednu austrijsku kompaniju, postavši tako njihovi zastupnici.

Od tada do danas se mnogo toga menjalo u poslovanju, pre svega na tržištu i u samoj proizvodnji i proširenju asortimana. Međutim, ono što se nije menjalo jeste da su na čelu kompanije supružnici Dragan i Zdenka Maletin.

Zdenka nam kaže da dok su razvijali posao, u jednom trenutku su imali „čak sedmoro zaposlenih“ i kada je sve krenulo uzlaznom putanjom, dogodilo se da su se odjednom kretali u suprotnom smeru.

„Posao je zbog nelojalne konkurencije i srozavanja srpske ekonomije na niže, zbog raznoraznih “velikih preduzetnika iz šupe i garaže” zbog ulaska robe na crno iz Kine, Grčke, zbog situacije da se zbog cena spuštao kriterijum kvaliteta, skoro potpuno stao.“, kaže Zdenaka Maletin.

Iako je situacija bila teška, Dragan Maletin je razmišljao vizionarski i kupio laser, te se okrenuo izradi intarzija. Njegove vredne ruke i talenat su prepoznati širom sveta, pa su njegovi radovi poručivani iz Amerike, Rusije, UAE, Crne gore, Hrvatske, Austrije, Italije…

Intarzija je vrsta umetnosti koja je negovana u Italiji u 15. i 16. veku i najviše se koristila za ukrašavanje crkvenih stolica i zidova. Od 16. veka u ovu tehniku ubacivao se još i sedef, slonova kost i metal za ukrašavanje nameštaja, nosiljki, kao i poslužavnika. A tome svedoči francuski luksuzni nameštaj Luja XV i Luja XVI.

Zahvaljujući laseru DM stil je proširio asortiman u drugom smeru, te su otpočeli proizvodnju nakita, futrola za naočare, narukvica, leptir mašni, kravata i sl, a sve od drveta. Kada je reč o ovoj proizvodnoj liniji, Zdenka kaže da izlažu u Izlažemo i prodajemo u Unikatnom kutku u Novom Sadu, a izvozili su i za Sloveniju.

Kada je reč o poslu, bračni par Maletin ga deli na dvoje – Dragan je zadužen za izradu i zanatske vratolomije, dok je Zdenka ta koja se bavi papirologijom i svime ostalim što iskrsne.

„Taj položaj mi je odgovarao dok su deca bila mala, jer kad bi se oni zakašljali, imali temperaturu, išli na sport, jezike ili klavir, ja sam uvek bila u mogućnosti da napustim kancelariju i budem mama, vozač, bolničarka itd.

Sada kad su oba sina otišla, svaki na svoju stranu, moj položaj se nije promenio. I dalje sam ja u senci preduzetnika, ali ne u onom starinskom smislu. O svemu zajedno odlučujemo, dajem ideje i smernice, ali je Dragan na papiru No 1.“, priča Zdenka.

Zdenka Maletin administrira i Facebook stranicu Wood&fashion by Maletin na kojoj možete da se upoznate sa asortimanom i poručite za sebe, ili vama drage osobe, personalizovane aksesoare ili druge predmete od drveta. Od nedavno sitni nakit i predmete od drveta možete kupovati i preko onlajn prodavnice – Wood&Fashion by Maletin..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *