Uvek u potrazi za pričom! Da je pročitam, čujem ili napišem.

Nikolinu Andrić sam upoznala pre par godina na Freelance Fest-u i tada sam ustvari prvi put čula ko je ona i čime se bavi. Ostala sam zaintrigirana njenom odlučnošću da batali sve ustaljene staze i da otpočne svoj profesionalni put na jedan neobičan način. Majka troje dece iz Nadalja koja gradi onlajn biznis – meni je zvučalo kao superžena!

Danas je doživljavam kao ženu na misiji koja je sebi u zadatak stavila da osnaži žene koje se lome između želje da otpočnu svoj biznis i sigurnog posla ili potrage za zaposlenjem. Ono što Nikolininoj misiji daje dodatnu vrednost jeste to što je pokazala kako se iz jedne male sredine, kao što je vojvođansko selo Nadalj, može poslovati globalno i da vas lokacija ne sprečava da se povežete sa ljudima od kojih možete i želite da učite.

Turizmolog i profesorka geografije po obrazovanju i virtualni asistent po opredeljenju – tako bi se ukratko moglo reći ko je ona. Međutim Nikolina kaže da se najviše oseća kao homompreneur:
“To mi je upečatljivo i obuhvata sve ono što ja trenutno radim. Taj naziv sam po sebi obuhvata mamu koja kreira svoj biznis od kuće. I to je to što ja radim!” objašnjava naša sagovornica.

Nikolina sa porodicom

Nikolina trenutno radi obuke za virtuelne asistente gde nesebično prenosi znanje koje je ona sticala težim putem. Ako govorimo o pionirima u nekom poslu, nju svakako možemo okarakterisati kao osobu koja je posao virtuelnog asistenta otkrila mnogima i na svom primeru pokazala kako znanja kojima raspolažete možete i da naplatite.
“Bukvalno mi je iskočila reklama na Google-u dok sam tražila posao. Nisam mogla da idem svaki čas za Novi Sad, jer sam živela u Nadalju, pa sam pretraživala oglase za posao na internetu. I tako mi je iskočila reklama za neki onlajn posao, otišla sam na sajt, provalila da tu nešto ima i da postoji način da se svašta nešto radi. “,priča Nikolina.

Nakon istraživanja platformi i ponude na njima, napravila je nalog na tadašnjem oDesk-u, današnjem Upwork-u, jer joj se učinio najbezbednijim.
“Tu sam najpre počela da se bavim turizmom da kao vodim ljude negde. Skontala sam da je to nemoguće, jer bi značilo da ja, iz Nadalja, nekome govorim gde da šeta po Parizu ili da ode u Kaliforniju gde ni sama nisam bila. Osećala sam se loše, jer za mnoga mesta nisam ni znala gde se nalaze. To sam batalila i prebacila se na druge poslove.”, objašnjava Nikolina.

Kaže da je ovo priča koju najviše voli da priča na radionicama, jer je ona sama odustala od oblasti za koju se školovala i počela da radi poslove koje je u tom trenutku mogla da radi sa znanjima i veštinama kojima je raspolagala. Najviše se bavila elektronskim knjigama za koje kaže da se i danas dosta dobro naplaćaju, a nakon što su klijenti u nju stekli poverenje počeli su da joj šalju razne zahteve za testiranjem nekih stvari.
“Na kraju sam završila na Amazon prodavnici koju sam vodila godinu dana i to mi je bilo interesantno iskustvo kao projektni menadžer. Stalno sam gledala da iskoristim znanja koja sam stekla obrazovanjem, pa sam uzimala i da radim Google maps i sl, da bi sebi nešto dokazala.”

Za Nikolinin posao okolina nije imala razumevanja i uglavnom su joj govorili da samo gubi vreme. Roditeljima je najteže palo što se toliko godina školovala, a sada ne radi u struci. Osim toga, najbližima je bilo teško da razumeju i prihvate da ona, sedeći izolovana za kompjuterom, ipak radi nešto.
“2015. godine sam za jednog klijenta radila elektronsku knjigu koju je on rešio da odštampa i poslao mi je primerak. Tada su ljudi oko mene povezali da ja ipak radim nešto konkretno.”, kroz smeh priča Nikolina.

Osim obuke za VA asistente, podkasta koji uređuje, Nikolina je počela da drži i radionice uživo. Namera joj je da pomogne ženama da sagledaju svoje potencijale i da znanja i veštine, koje im se možda ne čine izuzetnim, sagledaju na drugačiji način i naplate ih.
“Iskristalisala sam svoju ciljnu grupu i došla sam do zaključka da su to žene koje već rade, imaju stabilna primanja i poslove, ali ne mogu da napreduju i shvataju da to nije to. Dale su sve od sebe i dalje daju sve od sebe, ali ne vide nikakav pomak i baš tim ženama mogu najviše da pomognem.”, objašnjava Nikolina.

Žene se teško odlučuju na preduzetništvo zbog nesigurnosti, jer je neizvesno da li će svakog meseca biti obezbeđeno dovoljno novca da bi se pokrili troškovi koje potražuje država i da bi se imala zarada od koje bi se živelo. Nikolina smatra da žene od preduzetništva odvraća upravo to što u startu imaju troškove, a ne znaju da li će imati prihode. Njen predlog za unapređenje preduzetništva bi bio upravo da se početnicima u poslovanju određeni period ukinu porezi i doprinosi.

Nikolinin savet za sve one koji su neodlučni, a žele promenu na poslovnom planu je da dobro razmisle o svemu. “Trebalo bi da krenu od toga šta imaju, šta god to bilo. Ne mora da bude usluga, može da bude proizvod. Neverovatno je šta sve može da se proda danas na internetu. Nije rešenje u tome da napustiš stalan posao, kukaš pola godine i ponovo se vratiš na taj posao. Važno je da pronađeš sat vremena dnevno i radiš na tom nečemu i vidiš gde će te to odvesti.”

Nikolinin podkast možete slušati OVDE, za njen onlajn kurs za VA asistente, VA akademiju ili radionice uživo – možete se prijaviti OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *