Uvek u potrazi za pričom! Da je pročitam, čujem ili napišem.

Proteklog vikenda u Novom Sadu održana je prva Webiz edukacija!

Tema o kojoj se kroz 47 sati programa razgovaralo, odnosila se na digitalnu transformaciju, odnosno na našu sposobnost da se prilagodimo promeni i da sagledamo naše biznise, ne samo u novonastalim okolnostima koje nam digitalno doba donosi, već i da predvidimo kretanja i kako će naše poslovanje izgledati u budućnosti.

HIGHLIHT 1:

Prvo predavanje pod nazivom “Kreiranje vrednosti u digitalnom okruženjuje” održao je Momir Đekić iz TeleGroup Innovation. Sagledao je pojmove poput informatizacije, digitalizacije i digitalne transformacije te nam ukazao na to da uvođenje tehnologije u poslovanje ne znači digitalnu transformaciju. Digitalna transformacija se događa u glavama, u poslovnim procesima i u načinu razmišljanja i sagledavanja biznisa.

Tehnologija nije dovoljna ako ste majstor koji ne zna da koristi alat!

HIGHLIHT 2:

Učesnici u panelu “Svi treba da znaju šta sinergija znači. Zajedno smo i konkurentniji i inovativniji”, bili su dr Mila Milenković iz Telekom Srbija, Marko Mudrinić iz Netokracija Srbija, Đorđe Filipović iz 30Hills.com i Sofija Popara Parmaković iz Clever i Pausal.rs. Ovim panelom je moderirala Zoja Kukić iz Inicijativa “Digitalna Srbija”.

Iz samog naziva panela je jasno o čemu je bilo reči, ali su posebno istaknuti problemi “malih” kada se nađu u korelaciji sa “velikim” koji finansiraju njihove biznise ili projekte. Govorilo se o tome koliko je važno da kompanije, koje finansiraju projekte ili male biznise, vode računa o tome da formiraju posebne timove unutar kompanije koji bi vodili svu komunikaciju i preko kojih bi se usklađivali zahtevi i mogućnosti jednih i drugih.

Ali, nije to ono što izdvajamo kao highliht, već aplikacija koju je Sofija Popara Paramarković razvila sa svojim timom. Reč je o Paušal.rs, aplikaciji koja je namenjena freelancerima i preduzetnicima koji sami vode svoje agencije. I ovo definitivno zaslužuje poseban tekst!

Paušal.rs nije napravljen za knjigovođe nego za tebe!

HIGHLIHT 3:

Standardno dobri i uvek inspirativni, a stavljamo ih zajedno zbog srodnosti posla kojim se bave, bili su Biljana Rakić, HR Manager iz kompanije Execom i Boris Popov iz Tim centra.

Biljana je govorila o digitalnim alatima koji se koriste u intenoj komunikaciji u kompaniji u kojoj je zaposlena, a Boris nas je, na njemu svojstven način, razmrdao pitajući nas gde je naša zona komfora i šta bi bila naša zona rizika.

Kada je reč o preduzetništvu, sve edukacije su mahom usmerene na sticanje nekih znanja i veština, upoznavanje sa različitim alatima. Malo se govori o psihološkoj podršci i psihološkoj transformaciji koja se dešava kada se krene u preduzetničke vode.

Upravo Tim centar ima sjajan program – “Vodič za razvijanje ideje i biznisa“. Ovu edukaciju organizuju periodično , a polaznici, osim što stiču preduzetničke veštine, znanja i alate, imaju priliku da sagledaju i psihološki aspekt preduzetništva.

Izlazak iz zone komfora ne mora da bude stresan!

HIGHLIHT 4:

Preduzetnički panel na ovoj Webiz edukaciji je bio pod nazivom “Kako mali biznis transformisati u lidere digitalne ekonomije?”. Panelom je moderirala Aleksandra Petrovski, a učesnici su bili Ivana Todorović iz Societe Generale Srbija, Branislav Sekulić iz Vrtlara, Aleksandar Stepanić iz Mlekare Carpe Diem, Jovana Vasiljević iz Centra dr Gifing i Nana Radenković iz Nove Iskre.

Preduzetnicki panel
Fotografije su preuzete sa WEBIZ FB stranice

Najviše je reči bilo o Generatoru, jer su svi preduzetnici na panelu finalisti koji su osvojili digitalne transformacije svog preduzeća i na tom putu im pomažu ljudi iz Societe Generale i Nove Iskre, kao i drugi partneri na projektu.

Vlasnici malih biznisa pričali o svom probijanju na globalno tržište, unapređenje proizvodnih i poslovnih procesa, te važnosti da vaš posao sagleda neko spolja i ukaže vam na mogućnosti koje ste previdili ili ih radite na pogrešan način, ali i da vam otkrije neke potencijale kojih možda niste svesni.

Preduzetnički posao nije lak, posebno na početku, kada smo obično sve – i onaj ko razvija posao i onaj ko razvija poslovanje. Upravo zato su svi preduzetnici na panelu istakli da im je značio rad sa stručnjacima i da su svoje male biznise sagledali iz jednog novog ugla.

Nismo mlekara, mi smo kompanija!

Ovako izgleda protekli Webiz iz preduzetničkog ugla! Radujemo se narednom Webizu, sticanju i razmeni znanja i iskustava, te novim poznanstvima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *